Dan 15

Zaključujemo tretji teden učenja in poučevanja na daljavo. Če potegnemo črto lahko rečemo, da smo bili uspešni. Rekordno hitro smo uspeli vzpostaviti delujoč sistem, ki ima seveda še vedno veliko rezerve za izboljšave, vendar zagotavlja, da pouk poteka pretežno nemoteno.

Po odzivih dijakov lahko sklepamo, da so večinoma uspešni pri učenju na daljavo, da se zelo trudijo in da so včasih preobremenjeni z zadolžitvami. Zato se prilagajamo tem povratnim informacijam in vzpostavljamo dolgoročno vzdržen sistem poučevanja na daljavo. Po odzivih učiteljev lahko sklepamo, da se zelo trudijo pri pripravi gradiv in aktivnosti za dijake in stalno iščejo poti za boljše načine poučevanja. Po odzivih staršev lahko sklepamo, da so polno zaposleni z obvladovanjem novih razmer in odnosov. Zanimivo je, da so se, preko digitalnih komunikacijskih poti, začele ustvarjati učinkovite medsebojne povezave, sodelovanje in izmenjave mnenj, kar je ključno ob pričakovanju, da bomo šolsko leto zaključili na sedanji način.

Danes je zunaj sončno, postaja topleje. Nezadržno gremo v spomladanski čas in z upanjem čakamo, ko bomo spet zunaj, sproščeno in svobodno. Tisto, o čemer v preteklosti nismo niti razmišljali, kajti zdelo se nam je samoumevno in nič posebnega, je danes nedosegljivo. In tega ne smemo pozabiti. Nič ni samoumevno. Zato moramo ceniti vsak trenutek, vsak dogodek, ki nas osrečuje in nam daje moč in energijo za prihodnost.

Bodite dobro.

 

Dan 14

Ste se kdaj vprašali kaj pomeni začeti od začetka? Npr. da se ponovno postaviš v vlogo vstopa v prvi razred oz. učitelji na začetek poučevanja, ko smo bili učitelji začetniki. Hecna zadeva, o kateri ne razmišljamo veliko , ker gremo samo naprej. In pozabimo na začetke.

Sedanja situacija, pa nas je, hočeš nočeš vrnila na začetek. Dijaki ste, kljub solidni digitalni pismenosti, soočeni z delom na različnih digitalnih podlagah, ki jih do sedaj niste prakticirali. Učitelji smo, kljub solidni digitalni pismenosti, soočeni z novimi digitalnimi podlagami, ki jih uporabljamo zato, da lahko poučujemo na daljavo. In vsem je skupno to, da smo na začetku pri tem relativno nesigurni, se lovimo, porabimo ogromno časa, se nenehno učimo ob napakah in soočamo z omejitvami, ki nam jih postavlja preobremenjenost komunikacijskih poti. In prav vsi smo se tako soočili z nekim novim začetkom.  Sedaj gremo počasi dalje, pridobivamo samozavest, preizkušamo možnosti, povečujemo hitrost in  zmanjšujemo nerodnosti. Postopoma. Zato nam ne sme biti težko reči, da česa ne znamo, ne razumemo, ne zmoremo. Nikomur ne sme biti pod častjo priznati, da nismo vsevedni na digitalnem področju in da šele sedaj spoznavamo, kaj pomeni vedeti in znati v »prijaznih« okoliščinah učilnic, tečajev, projektov, itd. oz. v okoliščinah, ko je potrebno iti na polno in digitalno znanje uporabiti v praksi. In to ne le zase. Tudi za oddaljene druge.

Današnji dan nam bo prinesel nova spoznanja, vedenje, znanje in informacije. Verjetno bomo kmalu izvedeli kako se bo razvijalo učenje in poučevanje na daljavo. Torej novim izzivom naproti.

Bodite dobro.

 

Dan 13

Včeraj sem bila ponovno na šoli in pridružile so se mi še štiri kolegice. Vse v zaščitni opremi, maska, rokavice, varnostna razdalja, … Je tako nenavadno. V šoli je bila bližina normalna. Zaradi števila ljudi, sodelovanja, izmenjave mnenj in učitelji smo znani po tem, da radi govorimo in se pogovarjamo. Sedaj je bilo drugače. Zelo drugače. To niso občutki, ki smo jih vajeni.

Strokovnjaki pravijo, da postane ljudi strah tudi zaradi medijskega objavljanja, predvsem na spletu, o številu okuženih ljudi. Kaj je tisto, kar nam lahko pomaga? Pravijo, da pomaga dnevna rutina, načrt za naslednji dan, telesna dejavnost in pomoč drugim. Mislim, da je vredno temu prisluhniti.

No, danes je torej nov dan. Opravili bomo svoje dnevne rutine, tudi če ostajamo doma, šli bomo k pouku na daljavo, naredili bomo načrt poučevanja in učenja za jutri in morebiti še za naslednje dni, malce bomo telovadili in pomagali drugim. To nam bo pomagalo skozi današnji dan, pa jutrišnji in tako dan za dnem. Vsak dan posebej.

In še za popestritev dneva si lahko ogledate zanimiv interviju https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=J2PkUiPVYSTmfcTRfGSu7PkI 

Bodite dobro.

 

Dan 12

Glavna tema s področja šolstva je v današnjem tisku ocenjevanje znanja. Kako ga organizirati, kako ocenjevati, kako doseči objektivnost. Glede na izkušnje bomo razmišljali v skladu s cilji predmeta, modula oz. izobraževalnega programa. Preprosto povedano, oceniti  moramo koliko je posameznik dosegel cilje, ki so zastavljeni z učnimi načrti in letnimi pripravami. Sami načini ocenjevanja so lahko raznoliki, prilagojeni posameznim programom  in tehnologiji, ki nam je trenutno dosegljiva. Pomembno je, da omogočijo učiteljem, da čim bolj objektivno ovrednotijo znanje in veščine dijakov. O vsem vas bomo obveščali.

Zdaj pa k bolj sproščeni temi. Ali ste včeraj kaj telovadili? Ste? Super. Kar tako naprej. Vsak dan čisto malo, za veliko razliko v počutju. Ko se bomo vrnili v staro-novo življenje bomo v dobri kondiciji. To posebej velja za dijake zaključnih letnikov, ne glede na to, kako bo s poklicno maturo. Preberete si lahko obvestilo iz RIC, ki se nanaša na splošno in poklicno maturo. To je zadnja informacija.

Bodite dobro

 

Dan 11

Bi tudi vi radi ostali v preteklosti? Npr. v soboti, ko se ura še ni premaknila. Ko se dan začne eno uro prej, kot se je začel po navadi, stvari niso take kot so bile. Ampak težje. Nič skrbet. To bo trajalo kakšen dan, potem pa bo vse po starem. Ja, tudi pouk se začne eno uro prej.

Kot ste že slišali iz medijev, ostajajo šole zaprte do preklica. To pomeni, da bomo nadaljevali z ustaljenimi (po 14 dneh že lahko uporabimo besedo ustaljeno) načini poučevanja in učenja ter jim dodajali nove. Dijakinje in dijake, bodite pripravljeni na dodatne spremembe. Zakaj? Zato, ker moramo sistem razvijati z namenom, da omogočimo različne načine preverjanja in ocenjevanja znanja. Ne vemo namreč, kdaj se bodo razmere začele  umirjati in normalizirati. Konec šolskega leta pa se nezadržno bliža, z vsemi aktivnostmi, ki so bile načrtovane že jeseni. Ker navodil glede ocenjevanja še nimamo, vas bomo o vsem pravočasno obvestili.

Vsem nam se porajajo različna vprašanja in skrbi. In ker so naši socialni stiki okrnjeni, postaja veliko težje najti ustrezne odgovore in rešitve. Naša svetovalna delavka vam bo poskusila pomagati, vam svetovati ali se z vami samo pogovoriti. Njen kontakt je prav v »bloku« poleg tega prispevka, ki ga sedaj berete. Tam boste našli pod #ostanidoma tudi zapise, ki so namenjeni, da pogledamo na situacije z drugačnega, neustaljenega vidika. In to nam mogoče pomaga k ugotovitvi, da v sedanji situaciji nihče ni sam, čeprav tako, na prvi pogled, izgleda.

Ja in še nekaj. Zelo pomembnega. Ne pozabite na telesno aktivnost. Saj ne smemo iz hiše, boste rekli. Res je, vendar smo lahko prilagojeno telesno aktivni tudi doma. Telesna pripravljenost lahko pomaga posamezniku, da se bo lažje boril z neugodnimi izzivi. Fakulteta za šport je danes začela z akcijo »Ena vaja na dan«, naši učitelji športne vzgoje pa za vas prav tako pripravljajo različne, domu prilagojene aktivnosti. Določite si čas za različne aktivnosti, tudi telesno, ki jo izvajajte vsak dan. Samo malo, vendar bo razlika očitna, verjemite mi.

Bodite dobro.