Dan 30

No, pa smo dočakali. Prvomajske počitnice. Zunaj je prijetno toplo. Počasi se sproščajo omejitveni ukrepi. Šolsko leto se približuje finalom. In to je dovolj, da bo današnji zapis zelo kratek.

Vsem dijakom, staršem, učiteljem in celotnemu podpornemu osebju Srednje ekonomske in trgovske šole želim prijetne praznike, sproščujoče počitnice in veliko priložnosti, da si naberemo novih moči za majske in junijske izzive.

Bodite dobro in pazite nase.

 

Dan 29

Danes zjutraj še nimamo nobenega novega obvestila v zvezi z organizacijo zaključevanja izobraževanja za dijake zaključnih letnikov. Predvidevam, da bomo jutri vedeli kaj več.

Sicer pa je bil, na današnji dan leta 2005, na YouTube naložen prvi video Me at the zoo. Bil je dolg 19 sekund, avtor je bil Jawed Karim. Do danes si ga je ogledalo 89  milijonov ljudi. Samo leto kasneje je bilo naloženih že 100 milijonov videov. Danes uporablja YouTube 1.300.000.000 ljudi. In še nekaj impresivne statistike: vsako minuto se naloži za 300 ur video posnetkov; 38% uporabnic je ženskega spola, 62% pa moškega; 20% ljudi, ki si začne ogledovati video, ga bo zapustilo po 10 sekundah.

Po opravljeni anketi na Srednji ekonomski in trgovski šoli je razvidno, da se vse več uporablja YouTube tudi za poučevanje in učenje na daljavo. Veliko izobraževalnega potenciala ima poučevanje in učenje na področju matematike in naravoslovja, kar je odlično izkoristila tudi naša profesorica in odprla svoj lasten YouTube kanal za poučevanje v živo. Novi pristopi in iskanja učinkovitih poti ob upoštevanju didaktike posameznega predmeta se bodo še razvijali in pojavljali se bodo novi. Zato je smiselno razmišljati o tem tudi za prihodnost, ne glede na to, kako se bo razpletala sedanja situacija.

Bodite dobro.

 

Dan 28

Danes je svetovni dan zemlje. Če pomislimo globalno, je zemlja vse kar imamo, življenjski prostor, vir energije, hrane, preživetja. Na njej sobivamo z drugimi živimi bitji, smo z njimi povezani in soodvisni. In v času karantene se še bolj zavedamo, kako krhki so medsebojni odnosi in odnosi z okoljem. Ko so spraznile ulice velemest, so se prikazale divje živali, ki jim je človek skrčil bivalni prostor. Ostalo je le še sedem odstotkov prvotnega deževnega gozda v Južni Ameriki in tropskega deževnega gozda centralne Afrike. Kar je zanimivo v Sloveniji gozdovi pokrivajo skoraj 60 odstotkov površine. Torej smo lahko ponosni in zadovoljni, da smo ohranili tako velik del naravnih danosti. In ker narava vedno teži k ravnovesju, uničevanje primernih pogojev za razvoj določenih vrst povzroči širjenje drugih vrst, ki lahko človeku prinašajo škodo in bolezni.

Danes praznuje zemlja in z njo tudi njeni prebivalci – ljudje. Zato poglejmo, kaj lahko naredimo v dobro vseh in vsega kar nas obdaja. Poglejmo, kaj lahko prispevamo kot posamezniki, kajti posamezniki tvorijo skupnost, ki lahko vpliva na to, kako bomo živeli in delali v prihodnosti.

Vse najboljše Zemlja.

 

Dan 27

Ne boste verjeli, vendar smo se ob tem času vsako leto začeli pripravljati na novo šolsko leto. Vedeli smo koliko učencev se bo vpisalo na našo šolo, začeli smo pripravljati razporede poučevanja. Letos je situacija bistveno drugačna. Še vedno ne poznamo vpisnih podatkov, saj se je rok za prijavo za vpis v srednješolske programe podaljšal do 11. 5. 2020. Do tega datuma morajo vsi kandidati oddati prijavnico za vpis. Posledično se bodo priprave na novo šolsko leto premaknile na konec maja. Takrat se bo, po zadnjih podatkih, pričela tudi poklicna matura. In spet bomo na vrtiljaku mnogih obveznosti dijakov, učiteljev, administracije in tehničnega podpornega osebja. Kako bo vse to potekalo še ne vemo. Vas bomo pa o vsem pravočasno obvestili.

Naši profesorji so pripravili načrte ocenjevanja znanja za vse oddelke in programe, o čemer vas bodo oz. so vas že obvestili. Dobro se pripravite na prihajajoč povečan obseg obveznosti in uspeh ne bo izostal.

Naj vas ponovno spomnim na webinar v živo, ki ga organizira Mladinski center Nova Gorica vas v okviru preventivnega programa. Dogodek z naslovom “STARŠI KOT UČITELJI IN OTROCI KOT SODELAVCI V ČASU IZOLACIJE” bo danes, 21.4.2020, ob 18.00 in je brezplačen. OBVEZNA PRIJAVA NA: KLIKNI TUKAJ

Ne pozabite prebrati tudi naših prispevkov Potrebujem sproščanje 1 in Si znam organizirati učenje 1.

Bodite dobro.

 

Dan 26

No, pa se je začel teden s polno paro. In zgodilo se je prvič odkar delamo na daljavo. Pozabila sem na zapis na spletni strani. Dokaz več, da je čas svojevrsten preoblikovalec človekovega ravnanja. No, s tem ne mislim samo let starosti ampak se spremembe dogajajo v veliko krajšem času. Očitno je dovolj že mesec dni, da naša razmišljanja in ravnanja uberejo drugačno pot.

Bodite dobro.