V sredo, 6. 10. 2021 je od 10.00 do 12.00, potekal, na na pokritem delu šolskega dvorišča, dogodek “Skuhajmo zgodbo”, ki so ga pripravili dijaki Srednje ekonomske in trgovske šole in Biotehniške šole. Več na http://sets.scng.si/projekt-skuhajmo-zgodbo/ Dogodek je del vseslovenskega projekta Dober tek, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Dijaki obeh šol so predstavili ponudbo tradicionalnih jedi pripravljenih na sodoben način, ki vsebujejo živila, ki so že nekoliko utonila v pozabo. Kulinarično popotovanje je s seboj prineslo tudi različne zgodbe in doživetja. Dijaki Srednje ekonomske in trgovske šole so predstavili brošuro Skuhajmo zgodbo, videoposnetek ter dve zgibanki s starimi recepti ter prenovljenimi novimi recepti tradicionalnih jedi Goriške regije. Dijaki Biotehniške šole so pripravili degustacijo tradicionalnih jedi v novi preobleki. Na dogodku je bila tudi stojnica tistih, ki so dijakom pomagali pri odkrivanju tradicionalnih jedi, lokalne hrane, običajev in tradicij, povezanih z lokalno hrano in stojnica Društva žensk Žbrinca Opatje selo.

Obiskovalce prireditve je pozdravil direktor ŠCNG, podžupan MONG, direktorica TIC Nova Gorica, predstavnica Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ravnateljica BŠ in SETŠ ter obe mentorici projekta. Zaigral je pihalni orkester in godec na harmoniko, tako, da je bilo vzdušje enkratno, kljub sivemu in deževnemu vremenu.

Videoposnetke prireditve si lahko ogledate tudi na naši Facebook strani.

Celoten projekt si lahko ogledate v publikaciji na  https://drive.google.com/file/d/1MU208Hx0IEioCWerdysgf1NO5RGwD0E3/view?usp=sharing