Dan 10

Drugi konec tedna. Predvidevam, da se strinjate z mano, ko rečem »končno«. Naporno za vse, dijakinje in dijake, starše, učitelje, da ne omenim vseh tistih, ki niti ob koncu tedna ne morejo reči »končno«, ker konca ni videti.

Kljub vsemu ostanimo pozitivni in poiščimo, kaj je dobro v tej situaciji. Najprej, učimo se biti skupaj, kar ni tako samo po sebi umevno in tudi ne najbolj enostavno. Ko smo imeli zunanje aktivnosti, se z določenimi izzivi skupnega življenja sploh nismo srečali. Drugič, učimo sprejemati omejitve. Na osebni ravni in profesionalni oz. šolski. V danih okoliščinah in z danimi sredstvi moramo narediti maksimalno. Ali ni to bistveni problem ekonomije? Kako z danimi sredstvi doseči maksimalni učinek? To dijaki Srednje ekonomske in trgovske šole veste. Ker ste na področju ekonomije. Tretjič, učimo se delati na drugačen način. Kdo bi si, še pred enim mesecem, predstavljal, da bomo delali »full« digitalno? Vedno smo našli izgovore, da smo digitalizacijo malce odložili. In sedaj je tu. Hočeš – nočeš. Lahko bi šla še naprej, četrtič, petič, … A naj to ostane za prihodnost.

Šole ostajajo podaljšano zaprte do preklica. Torej drage dijakinje,  dragi dijaki, gremo naprej z inovativnimi pristopi, raznolikostjo poučevanja, iznajdljivostjo, prilagodljivostjo in še čem.

In še to… Če veste za katero dijakinjo ali dijaka, ki zaradi okoliščin ne more dostopati do učenja na daljavo, vas prosim, da obvestite razrednika, svetovalno delavko ali ravnateljico. Radi bi pomagali.

Bodite dobro.

 

Dan 9

Malce bolj siv dan se nam obeta danes. Upam, da ste zdravi in skrbite zase ter pomagate svojim bližnjim, saj nikomur ni lahko v času, ki ga preživljamo sedaj. Žal nam sporočajo, da vrhunca epidemije še ni in moramo zato ostati previdni ter upoštevati vsa navodila, ki nam jih dajejo strokovnjaki.

Verjamem, da smo vsi precej obremenjeni in da vam učitelji kakšen dan dodelimo preveč dela ali podamo premalo jasna navodila. Zato je pomembno, da vaša razmišljanja sporočate razredniku ali svetovalni službi. Vsaka novost, kar je sedaj učenje in poučevanja na daljavo, prinaša s seboj cel kup nejasnosti in problemov, saj ne temelji na izkušnji. Zato je pomembno, da vse kar opazimo delimo med seboj in tako vzpostavljamo boljši sistem. Seveda, delimo tudi tisto, kar nam je všeč in se nam zdi učinkovito.

In današnja naloga za vse: izrecite ali napišite čim več pohval, komurkoli že.

Bodite dobro.

 

Dan 8

Danes je sreda, osmi dan učenja na daljavo. Kmalu bomo začeli z ocenjevanjem znanja. Zato je čas, da uredite svoje zapiske, pošljeta učiteljem vprašanja, če česa ne razumete in ponovite snov preteklega tedna in snov učnih ur, ki so še potekale na klasični način.

Tisti, ki se še niste vpisali v Office365, to storite čim prej, ker bomo pri pouku uporabljali različne možnosti, ki nam jih sistem ponuja.

V tem tednu bomo začeli tudi obveščati starše dijakov, ki se ne udeležujejo učenja na daljavo in ne sodelujejo. Dijaki, če ste imeli utemeljen razlog, da do sedaj niste bili aktivni, to takoj sporočite razredniku.

Pohvaliti pa moramo večino tistih, ki se trudite, prilagajate novim pristopom, predlagate spremembe, iščete individualne pristope k učenju, sodelujete z učitelji in razredniki in ste nam pri novih projektih v veliko pomoč. Hvala vam, naše dijakinje in naši dijaki. In hvala tudi vsem učiteljem, ki se trudite zanje in z njimi.

Bodite dobro.

 

Dan 7

Intenzivnost učenja in poučevanja na daljavo se bo v tem tednu povečala. Vsi se počasi privajamo na nov način dela in ugotavljamo kaj deluje in kaj ne, kaj je smiselno in kaj ne. Nekateri dijaki ste že podali predloge o načinu poučevanja, ki se vam zdi najboljši. Zato pozivam predsednike razrednih skupnosti dijakov, da zberete mnenja sošolcev in svojim razrednikom sporočite, kaj po vašem mnenju deluje in kaj ne ter kaj bi si želeli. To nam bo dragoceno vodilo za delo v prihodnosti.

Nekateri izmed vaših sošolcev še vedno ne sodelujejo pri učenju na daljavo, zato vas, vse dijake šole, prosimo, da jih po svojim močeh spodbudite, da se lotijo šolskega dela. Prosim vas tudi, da sporočite razredniku, svetovalni delavki ali ravnateljici, če kdo potrebuje kakršnokoli pomoč ali prilagoditev. Samo tako bomo lahko še bolj uspešni, kot smo bili doslej.

In seveda, ne smemo pozabiti na zahvalo staršem, ki ste se odzvali s svojimi mnenji in nam dali iztočnice za spremembe.

Še ena novica, ki vam bo morebiti koristila. V okviru dejavnosti kariernega svetovanja se uvaja novost, in sicer Spletna (ONline) individualna karierna svetovanja. Dijakom in študentom bo na voljo gospa Megi Rožič po predhodnem dogovoru vsak delavnik od 10.00 do 12.00. Več informacij najdete na priloženi povezavi: http://mic.scng.si/spletno-online-karierno-svetovanje/ .Za vse ostale informacije in pojasnila vam je gospa Rožič na voljo preko elektronske pošte ali mobilnega telefona: 040 204 101.

Bodite dobro.

 

Dan 6

Začenja se drugi teden učenja in poučevanja na daljavo. Zunaj je čudovit dan, v spletnih učilnicah pa novo gradivo.

Včeraj zvečer so me obvestili, da so na naši šoli odprta okna v zbornici. Le kaj se je  zgodilo? Nič posebnega. Veter je odprl okna in prezračil šolske prostore.

Sicer ste včeraj vsi dijaki dobili e-pošto z navodili in podatki za brezplačen dostop do MSOffice365. Sedaj imate možnost, da neomejeno uporabljate Word, Excel, PowerPoint in še mnogo drugih programov zato, da boste čim bolj uspešno sodelovali z učitelji. Če pošte niste prejeli, to sporočite razredniku ali ravnateljici.

Bodite dobro.