Dan 20

V letu 2020 bi morale potekati ne le olimpijske igre ampak tudi svetovna razstava Expo. Letošnja bi bila prvič v arabskem svetu in sicer v Dubaju. Verjetno jo bodo zamaknili za eno leto. Svetovna razstava, ki ima skoraj 170-letno zgodovino, nam je doslej ponudila vpogled v tehnološke  in arhitekturne dosežke ter v bistvene izzive posameznega časovnega obdobja. O njej je pisatelj Charles Dickens zapisal: »Ne rečem, da tukaj ni nič videti, tukaj je celo preveč videti!«

V letošnjem letu bi morali videti in doživeti še veliko več, gledališke prestave, filmske predstave, koncerte, likovne razstave, muzejske in druge dogodke. Videti bi morali razvoj in dosežke različnih dejavnosti na področju ekonomije, kulture,  športa, tehnologije, … Vendar, če dobro pomislimo, so nam ti nenavadni časi ponudili drugačne dosežke na različnih področjih. Če pogledamo šolo, ki nam je blizu, smo dosegli napredek na digitalnem področju. Dijaki in učitelji uporabljamo različne naprave za povezovanje, učenje, poučevanje. Pa ne le naprave. Uporabljamo različne programe za delo. Tudi take, o katerih še pred mesecem dni nismo niti slišali. Naša komunikacija se je spremenila in povečala, saj je veliko več 1 na 1 komunikacijskih situacij, vsak posameznik je bolj »viden«, tako učitelj kot dijak. In to je dobro. Zaradi tega se tudi krepi samostojnost posameznikov, njihova odgovornost za opravljene aktivnosti in naloge. Takoj opazimo nekoga, ki ni odziven v tem sistemu in sprožimo aktivnosti, da bi ga pritegnili.

Ob vseh težavah in tegobah so tudi lepe, dobre, svetle strani sedanje situacije. Želim si, da bi jih prepoznali in znali ceniti. Želim si, da ne bi gledali samo z egoističnimi očmi, da ne bi videli samo dreves ampak cel gozd. Želim si, da bi iz te situacije prišli mi, vendar boljši. Želim si, da bi letošnje praznike preživeli v miru in medsebojnem razumevanju.

 

Želim vam vse dobro in ostanite  zdravi.

 

Dan 19

Na današnji dan, leta 1970 je Paul McCartney uradno razglasil razpad skupine The Beatles. Starejši, pa tudi mlajši, verjetno veste, da je bila to ena najuspešnejših zasedb vseh časov. Z javnim nastopanjem so zaključili že leta 1966, vendar so delovali tako, da so snemali v studiu in posneli svoje najboljše albume. Štirje glasbeniki iz Liverpoola so podrli številna prodajne rekorde. Dosegli so več kot 50 uvrstitev na ameriški lestvici Hot 100, od tega 20 prvih mest, ter do danes prodali več kot 500  milijonov posnetkov. https://www.youtube.com/watch?v=QDYfEBY9NM4

Impresivni podatki. Glede na to, da je bil sistem dostopa do glasbenih posnetkov veliko bolj kompliciran kot danes, so številke še toliko bolj zanimive. Tehnološki napredek nam danes omogoča hitro dostopnost, ne le do glasbe, ampak tudi do drugih dobrin. Če pogledamo situacijo v kateri smo se znašli vidimo, da je nakupovanje preko spleta prešlo iz domene mlajših v domeno starejših. Pa ne zato, ker bi ljubili spletni nakup (no morebiti ga bo kdo res vzljubil), ampak zato, ker je enostaven in relativno varen način kako priti do vsakodnevnih in manj vsakodnevnih dobrin. Spletni nakupi tudi pomagajo preživeti marsikateremu trgovcu, pa naj prodaja živilsko sli neživilsko blago. In posredno lahko preživijo tudi tisti, ki so pridelovalci ali proizvajalci tistega, kar se prodaja.

Bodite dobro.

 

Dan 18

Včeraj sem prebrala zanimivo zgodbo o slonu, ki je bil privezan z eno samo vrvjo, pa se kljub temu ni mogel osvoboditi in pobegniti. Vsi so se čudili zakaj. Saj je vendar dovolj močen, da bi lahko strgal desetine takih vrvi. In to me je spomnilo na naša življenja, ko zaradi izkušenj iz mladih let, ne moremo preseči ovir in doseči tistega, kar si želimo in kar dejansko zmoremo. Smo dejansko kot tisti slon. Zato bi lahko bil nauk te zgodbe naslednji: Ne glede na to, kaj te ovira in zadržuje, vedno pojdi naprej in verjemi, da zmoreš. Verjeti, da zmoreš je dejansko najpomembnejši korak do uspeha.

Na tej povezavi: http://mic.scng.si/online-karierna-zgodba-maja-kosi/ boste našli eno izmed zgodb o uspehu. Uspehu mladega dekleta, ki verjame v tisto kar počne in gre naprej s poslovno idejo, ki jo uspešno trži.

Prepričana sem, da bi tudi  naši mladi podjetniki iz 3. letnika programa Ekonomski tehnik letos zablesteli na Mednarodnem sejmu učnih podjetij, kamor pa zaradi divjanja koronavirusa niso mogli. Ampak tukaj še ni konec. Tisto, kar so se naučili jim bo pomagalo, da bodo v prihodnosti izkušnje in znanje uporabili morebiti na svojem poslu. Tako kot Maja Kosi, ki ste jo danes spoznali.

Pa še to. Ne pozabite prebrati zanimivih  zapisov pod Svetovanje za danes in jutri – Za vse v času #ostanidoma.

Bodite dobro.

 

 

Dan 17

Včeraj smo imeli pedagoško video konferenco z razredniki vseh dijakov na Srednji ekonomski in trgovski šoli. Razredniki so poročali, kako dijaki opravljate šolske obveznosti, kje nastajajo težave, pohvalili so tiste, ki redno in uspešno opravijo naloge, opozorili na težave z IKT opremo v posameznih družinah in nanizali polno informacij, ki nam bodo pomagale izboljšati sistem. Najbolj so v skrbeh razredniki zaključnih letnikov, kajti matura, poklicna matura in zaključni izpit se približujejo z nezmanjšano hitrostjo. Za dijakinje in dijake zaključnih letnikov bomo sprejeli dodatne ukrepe za uspešno dokončanje šolskega leta. Za sedem dijakov šole smo tudi koordinirali pridobitev računalnikov iz akcije, ki jo je pripravila Mestna občina Nova Gorica, za kar smo jim dijaki in šola zelo hvaležni.

Naj vas spomnim, da je danes Dan zdravja. Leta 1948 je bila ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija WHO, ki je 7. april razglasila za svetovni dan zdravja. Agencija ZN se ukvarja z bojem proti boleznim in epidemijam po vsem svetu, organizacijo nacionalnih zdravstvenih služb in izboljšanjem zdravstvene izobrazbe v 194 državah članicah. Ob prazniku vsako leto izpostavijo določeno temo področja zdravja. Letošnja je podpora medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam. V boju z epidemijo koronavirusa pa je v ospredju predvsem izražanje hvaležnosti za njihovo požrtvovalno delo. (Vir Delo)

 

Dan 16

Dobro jutro v četrtem tednu učenja in poučevanja na daljavo. Upam, da skrbite za svoje zdravje in kondicijo, tako telesno, kot tudi učno. Šolsko leto gre počasi v finale.

V petek smo dobili kar nekaj novih informacij glede izvajanja izobraževanja na daljavo in usmeritve za preverjanje in ocenjevanje znanja. Bistveni poudarki so naslednji:

  1. Šolski koledar se ne spreminja, konec šolskega leta ostane nespremenjen za vse dijake in maturante oz. zaključne letnike. Tudi vmesne (prvomajske) počitnice ostanejo nespremenjene.
  2. Splošna in poklicna matura se bosta predvidoma začeli po veljavnem koledarju in sicer 30. 5. 2020. Sprememba je le v datumu izvedbe eseja iz materinščine, ki se premika v obdobje, predvideno za začetek mature (30. 5. 2020).
  3. Zaključni izpit iz materinščine se bo opravljal v skladu s koledarjem, to je 8. 6. 2020. Vsi drugi izpiti se bodo predvidoma izvajali v skladu z določili vsake šole.
  4. Ocenjevanje se izvaja v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju znanja v srednjih šolah, le način oz. orodje je nekoliko drugačno in prilagojeno načinu poteka pouka na daljavo.
  5. Dodatna pojasnila bodo objavljena na spletni strani www.cpi.si.

To je le nekaj informacij. Torej, sedaj se bomo postopoma vsi, učitelji in dijaki,  pripravili na ocenjevanje znanja. Dijakinje in dijaki boste pravočasno dobili ustrezna navodila.

Če boste imeli kakršnakoli vprašanja, dileme, negotovosti, se oglasite razredniku, svetovalni delavki ali ravnateljici. Vsi kontakti so na spletni strani poleg novic.

Bodite dobro.