Naša učna podjetja so, ne le šolsko, ampak tudi družbeno aktivna. Zato se je UP Dežlopca aktiviralo na področju zelenih vsebin. K dejanjem jih je navdihnila svetovno znana pripoved “Mož, ki je sadil drevesa”. S podobami narave in njenim globokim sporočilom so začutili prvinsko hrepenenje po boljšem, lepšem svetu, ter se vprašali, kaj lahko storijo zanj.

Ekipa “outdoor užitkov” učnega podjetja Dežlopca, dijaki 3. b ET Srednje ekonomske in trgovske šole Šolskega centra Nova Gorica se je odzvala na povabilo Območne enote Sežana, Zavoda za Gozdove Slovenije, in se udeležila pogozdovanja požarišča Goriškega Krasa nad Renčami.

Nadeli so si delovne rokavice, zavihteli krampe in s skupnimi močmi posadili sadike zimzelenega hrasta. Vzdušje je bilo vrhunsko, polno entuziazma in solidarnosti.

Ob zaključku aktivnosti pogozdovanja na Goriškem Krasu izražajo  iskreno upanje, da se sadike zimzelenega hrasta, ki so jih skupaj posadili, razvijejo v mogočna drevesa, ki bodo ponovno ozelenela naš lepi Kras. S tem dejanjem so želeli, ne le obnoviti požarišče, temveč tudi prispevati k ohranjanju naravne lepote naše regije in ustvariti trajen spomin njihovih  prizadevanj za varstvo okolja.

Hvaležni za izkazano zaupanje se zahvaljujejo gospe Branki Gasparič, vodji Območne enote Sežana, Zavoda za Gozdove Slovenije, ki je omogočila to nepozabno doživetje.

Dijake je spremljala mentorica Tanja Hvalič Ušaj, ki je tudi pripravila zapis.